Hiába fejlődik szédületes tempóban a beszédfelismerő technológia, az újságíró sajnos egyelőre nem ússza meg, hogy interjúit a felvett hanganyagból maga konvertálja szöveggé.

Mivel a varázslók kihaltak, vagy illegalitásba vonultak, a gépírókisasszony és az (újság)író románca pedig legutóbb a háború előtt volt divatban, az említett konverzió úgy történik meg, hogy a riporter fogja magát, és leírja a felvételen elhangzottakat. Ez nem éppen a munka legkreatívabb része, egy jó átíró szoftver azonban sokat segíthet.

Hogy én erre a célra  milyen programot javasolok, arról volt már szó (és ebben a posztban némi jótanácsot is megfogalmazok, miszerint eszünkbe ne jusson az egész hanganyagot leírni, hacsak nem akarjuk a gép mellett megvárni, míg beindul a gazdasági növekedés), de most itt van egy újabb. Elsősorban azoknak, akik annyira bele vannak habarodva a Google Chrome böngészőjükbe, hogy legszívesebben ki sem lépnének belőle, és naná hogy az interjúk leírását is szeretnék valami Chrome alkalmazással megoldani. (Előny lehet továbbá, hogy a Transcribe-ot valószínűleg az is használni tudja majd, aki munkahelyi gépére nem telepíthet kénye-kedve szerint szoftvereket.)

Nekik találták ki a Transcribe nevű appet, amely azonban szerintem inkább rövidebb, röptében elkészíthető munkákra javallott. A program a szokásos funkciókkal bír: betöltjük a hangfájlt (mp3, wav), és egy szövegdobozba pedig beírjuk a hallottakat. A könnyebbséget az jelenti, hogy nem kell az alkalmazásból állandóan kiugrálni (a lejátszó szoftverhez vagy a diktafon gombjaihoz), mivel a gyorsbillentyűkkel (esc, F1, F2 stb. ) utasítjuk a programot, hogy a felvételt elindítsa, leállítsa, felgyorsítsa, lelassítsa, kicsit visszatekerje, kicsit előretekerje. Az alkalmazás internetkapcsolat nélkül is működik, és automatikusan, minden billentyű leütésénél menti a munkánkat (a leírt szöveget).

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁS:
Kis segítség az interjúk átírásához

Aki azonban kevésbé fapados megoldásra vágyik, és egyéb funkciókat is használna (pl. a szöveg szinkronizálása markerekkel a felvételhez), annak javasolnám az ingyenesen letölthető Express Scribe és az F4 nevű szoftvereket.

Sok egyéb mellett e programok előnye, hogy a mentegetést nem kell teljes egészében a programra bízni: normális, emberléptékű, átlátható, általunk megadott szövegfájlba mentik (beállítás esetén természetesen bizonyos időközönként automatikusan is) munkánknak gyümölcsét. (Ez nagy segítség, ha több cikken is dolgozunk, vagy ha átlátható archívumot szeretnénk szervezni a fájljainkból.)

És persze az amit-megfoghatsz-az-a-tiéd-generáció számára a plasztikus és telepíthető .exe fájl mindig üdvösebb megoldás a felhőben csücsülő alkalmazásnál. Legalábbis az olyan felhasználóknak, akik még a C-64-essel kezdték a szövegszerkesztést.

Mint például nekem.