Mostanában nincs valami őrült nagy aktivitás ezen a blogoldalon, és mivel az én blogfelületemről van szó, aligha tehetek ezért felelőssé bárkit is – magamon kívül. Legyen ez a bejegyzés tehát most valami vidámabb dolog: kulisszatitkok egy videoklip forgatásáról, amelynek látszólag semmi köze sincs a könyvhöz. De csak látszólag.

A Padam nevű francia zenekar Tu M’Fais de L’Effet című számának videóját ugyanis Pörneczi Bálint fényképezte. Róla annyit érdemes tudni, hogy egészen augusztusig a Magyar Nemzet Hétvégi magazinjának fotóriportere (képeiből megnézhettek párat weboldalán, de van egy iPhone-os párizsi fotóblogja is, a Voluntary Exile), illetve képszerkesztője volt, és az Első leütésben szerepelő riportfotók többségét is ő készítette (, és sokat segített a képek válogatásánál is). Bálint szeptembertől Párizsban él, és az újabb fotók mellett most ezzel a klippel jelentkezett.

A klipnek sok érdekessége van, amellett, hogy egyetlen snitt (volt már nem egy ilyen zenei videó, de talán nem az elfogultság mondatja velem, hogy megállja a helyét a legjobbak között is), egy kompakt fényképezőgéppel készült. A Canon G11-es modellje volt az az eszköz, amellyel ezt a jelenetet “forgatták”. Ami egyrészt a kameraman ügyességét dicséri, másrészt azt is megmutatja, hogy a digitális technika már ott tart, hogy ma már nem kell feltétlenül profi felszerelés ahhoz, hogy valaki profi munkát tegyen le az asztalra. (Itt kötődik némileg ez a történet az újságíráshoz, amelynél még jobban igaz: elsősorban nem a technológia határozza meg, ki mennyire jó munkával jelentkezik.)

És akkor néhány kulisszatitok a klipről:

  • A felvétel lassítva készült: a fél sebességgel lejátszott zenére a szereplők is fél sebességgel mozogtak, az utómunkálatok során gyorsították a felvett mozgóképet a kétszeresére, ez kölcsönöz az egésznek könnyedén szürreális hangulatot.
  • A szereplők mind amatőrök: ismerősök, barátok a statiszták, és Bálint elmondása szerint igen nagy fegyelemről tettek tanúbizonyságot a forgatás alatt.
  • Már csak azért is, mert a jelenetet tizenötször kellett felvenni. A klipben látható az utolsó próbálkozás volt.
  • A helyszín – bár a gyanútlan szemlélőnek nem sokat mond – kultikus hely Párizsban: Edith Piaf törzshelye volt. A hányattatott sorsú énekesnő itt találkozgatott titokban élete nagy szerelmével, az egyébként házas Marcel Cerdan bokszvilágbajnokkal (aki később repülőgép-szerencsétlenségben halt meg).
  • A klip kifejezetten a Youtube-ra készült, ezért esett a választás a G11-re: kézből könnyebb volt vele dolgozni, mint egy profibb géppel. De már készül a következő videó, amelyet már a profi filmesek által is egyre gyakrabban használt Canon 5D-vel fognak rögzíteni.

Hát dióhéjban ennyi. Akiket esetleg mindez megihletett, sok sikert a saját klipjükhöz 🙂