KezdőlapEszköztárEgyszerű kis ...

Egyszerű kis Chrome alkalmazás interjúk átírásához

Hiába fejlődik szédületes tempóban a beszédfelismerő technológia, az újságíró sajnos egyelőre nem ússza meg, hogy interjúit a felvett hanganyagból maga konvertálja szöveggé.

Mivel a varázslók kihaltak, vagy illegalitásba vonultak, a gépírókisasszony és az (újság)író románca pedig legutóbb a háború előtt volt divatban, az említett konverzió úgy történik meg, hogy a riporter fogja magát, és leírja a felvételen elhangzottakat. Ez nem éppen a munka legkreatívabb része, egy jó átíró szoftver azonban sokat segíthet.

Hogy én erre a célra  milyen programot javasolok, arról volt már szó (és ebben a posztban némi jótanácsot is megfogalmazok, miszerint eszünkbe ne jusson az egész hanganyagot leírni, hacsak nem akarjuk a gép mellett megvárni, míg beindul a gazdasági növekedés), de most itt van egy újabb. Elsősorban azoknak, akik annyira bele vannak habarodva a Google Chrome böngészőjükbe, hogy legszívesebben ki sem lépnének belőle, és naná hogy az interjúk leírását is szeretnék valami Chrome alkalmazással megoldani. (Előny lehet továbbá, hogy a Transcribe-ot valószínűleg az is használni tudja majd, aki munkahelyi gépére nem telepíthet kénye-kedve szerint szoftvereket.)

Nekik találták ki a Transcribe nevű appet, amely azonban szerintem inkább rövidebb, röptében elkészíthető munkákra javallott. A program a szokásos funkciókkal bír: betöltjük a hangfájlt (mp3, wav), és egy szövegdobozba pedig beírjuk a hallottakat. A könnyebbséget az jelenti, hogy nem kell az alkalmazásból állandóan kiugrálni (a lejátszó szoftverhez vagy a diktafon gombjaihoz), mivel a gyorsbillentyűkkel (esc, F1, F2 stb. ) utasítjuk a programot, hogy a felvételt elindítsa, leállítsa, felgyorsítsa, lelassítsa, kicsit visszatekerje, kicsit előretekerje. Az alkalmazás internetkapcsolat nélkül is működik, és automatikusan, minden billentyű leütésénél menti a munkánkat (a leírt szöveget).

[irp posts=”343″ name=”Kis segítség az interjúk átírásához”]

Aki azonban kevésbé fapados megoldásra vágyik, és egyéb funkciókat is használna (pl. a szöveg szinkronizálása markerekkel a felvételhez), annak javasolnám az ingyenesen letölthető Express Scribe és az F4 nevű szoftvereket.

Sok egyéb mellett e programok előnye, hogy a mentegetést nem kell teljes egészében a programra bízni: normális, emberléptékű, átlátható, általunk megadott szövegfájlba mentik (beállítás esetén természetesen bizonyos időközönként automatikusan is) munkánknak gyümölcsét. (Ez nagy segítség, ha több cikken is dolgozunk, vagy ha átlátható archívumot szeretnénk szervezni a fájljainkból.)

És persze az amit-megfoghatsz-az-a-tiéd-generáció számára a plasztikus és telepíthető .exe fájl mindig üdvösebb megoldás a felhőben csücsülő alkalmazásnál. Legalábbis az olyan felhasználóknak, akik még a C-64-essel kezdték a szövegszerkesztést.

Mint például nekem.

A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon

Írj olyan cikket vagy posztot, amelyet olvasóid is szeretni fognak! Legyen szó rövidhírről vagy hosszú magazincikkről, az ELSŐ LEÜTÉS megmutatja, HOGYAN.

Többféle bejelentkezéssel is hozzászólhatsz

Legolvasottabb posztok