KezdőlapEszköztárHányan voltak...

Hányan voltak a Békemeneten? – Ezzel a remek alkalmazással te is megbecsülheted

Békemenet ide vagy oda, a számháború, hogy melyik párt tud több embert az utcára vinni, több mint negyedszázada tart Magyarországon. Még mielőtt magyar átkot emlegetnénk, a felvilágosult Nyugaton még régebb óta.

Ha nem így lenne, most nem mutathatnék be egy nagyszerű (és ingyenes) eszközt, amely francia fejlesztő munkája. És amellyel könnyen és viszonylag pontosan meg tudjuk mondani, hányan is vettek részt egy adott tömegrendezvényen.

Anthony Catel francia fejlesztő saját elmondása szerint azért rakta össze MapChecking nevű szájtját, mert ő maga is szeretett volna tisztán látni abban, hogy a szorongatott helyzetben lévő francia elnökjelölt, Francois Fillon, valóban össze tud-e terelni 200.000 embert a párizsi Trocadéro térre, mint ahogy ezt egy 2017 márciusában tartott tömegrendezvény után állította, vagy ez – finoman szólva – erős túlzás. (Illetve Catelnek úgy általában véve elege volt abból, hogy folyton ezen megy a vita, legyen szó Franciaországról, vagy éppen Donald Trump beiktatási beszédéről.)

A fejlesztő egy csütörtök reggelen mindössze egy óra alatt le is programozta alkalmazását. Módszerében igazából semmi újdonság nincsen (nem nehéz kitalálni, hogy minden ilyen számítás alapja a tömeg által elfoglalt terület nagyságán és a tömeg becsült sűrűségén alapszik), de ha látjuk, mennyire könnyen, egyszerűen kezelhető a MapChecking (főként, a terület megadásánál), mégis csak azt kell mondanunk: bravó, Catel!

Tömegbecslés a MapChecking segítségével

Szóval, tulajdonképpen két dolog szükségeltetik ahhoz, hogy belevágjunk a házi tömegbecslésbe.

  1. Egy magasból készült felvétel a rendezvényen résztvevő tömegről (a legjobb egy légi fotó, de sajnos nem mindig tudunk ezzel dolgozni);
  2. Catel alkalmazása, amely szerencsére a mai napig elérhető a neten

Az alkalmazásban, amely a Google Maps-re épül, tehát két adatot kell megadnunk: a felvétel alapján körbe kell határolnunk azt a területet, ahol a tömeg állt (ez rendkívül könnyű a kezelőfelületen: kezdjük el a körülhatárolt terület referenciapontjait megadni a térképre bökve, aztán igyekezzünk azon, hogy a terület a végén értelmezhető, zárt alakzatot kapjunk – a referenciapontokat később is tudjuk mozgatni, a terület határvonalait így tovább finomítani. Photoshop művészek előnyben!). Majd meg kell adnunk, átlagosan hány ember állhatott ezen a területen egy négyzetméteren.

[irp posts=”3535″ name=”Szövegszerkesztők íróembereknek: miért a Scrivener vagy az Ulysses a legjobb választás?”]

Ebből persze kitűnik az is: a pontosságot erősen befolyásolja, hogy van-e olyan fénykép a birtokunkban, amelyen pontosan megállapítható a rendezvényre ellátogatók elhelyezkedése. Illetve az is, mennyire pontosan becsüljük meg a tömeg „sűrűségét”.

Több százezren? Aligha

Nézzük, milyen számot kapunk a március 15-i Békemenet esetében.

Itt egyszerre lesz könnyű és nehéz dolgunk. Könnyű, mert az Átlátszó.hu blogján Bőtös Botond – hasonló módszerrel – már végzett egy ilyen becslést (ő így 60.000 főre saccolta a résztvevők számát), és ehhez ki is kutatott pár olyan felvételt, amelyen a tömeg elhelyezkedése látszik.

Nehéz ugyanakkor, mert a rendezvény ideje alatt a hatóságok nem engedtek drónokat a tömeg fölé, olyan felvételeket, amelyek „hivatalosan” készültek a Békemenet idején a levegőből nem tettek közzé, így a madártávlatból készült képek szempontunkból kicsit esetlegesek.

Tömegbecslés a MapCheckinggel – Kossuth tér
Tömegbecslés a MapCheckinggel – Kossuth tér

Nos, ha már így alakult, az egyszerűség kedvéért először teszteljük az alkalmazást a kollega által kitúrt képek segítségével (amelyeket itt most nem közlök ismét, a fotókat meg lehet tekinteni a hivatkozott posztban).

El kell ugyanakkor mondanom, hogy én igyekeztem minden olyan helyre embert „rakni”, amely a felvételen nem látszott, vagy nem jól látszott. Így az én modellemben állnak emberek a járdán mindenhol (ehhez a Google Maps, amely a belvárosban jelöli az épületek határvonalait, tökéletes) egészen az épületfalakig, és pl. lámpaoszlopok helyére is tettem tüntetőket (tegyük fel, emberek csimpaszkodtak rájuk), csakúgy azokba az utcákba is, amelyekben lehettek felvonulók, de ez a képen nem látszik. A virágágyásokba és a térelválasztó elemekre is (ahol a fénykép szerint nem tartózkodtak felvonulók), hogy ezzel kompenzáljam azokat a részeket, amelyeket esetleg elfelejtettem jelölni vagy nem jól láttam a képen. Csak oda nem terjesztettem ki a kérdéses területet, ahol a felvétel szerint egészen biztosan nem voltak résztvevők.

Ezért sokkal megengedőbb voltam az Átlátszó.hu becslésénél. Szintén 3,5 embert számolva négyzetméterenként így nem egészen 97.000 ember jött ki a MapChecking szerint. (Tudom, most sokan esnek majd nekem egyik vagy másik politikai oldalról: kérem, mindenki tartsa szem előtt, itt az eszköz bemutatása a lényeg, az eredmény most másodlagos.)

Tömegbecslés a MapCheckinggel – Margit híd
Tömegbecslés a MapCheckinggel – Margit híd

Nézzük a Margit hídról készült felvételt. Itt is a megengedőbb változatot rajzoltam be. Azt feltételeztem, hogy amikor a tömeg eleje a Margit híd budai hídfőjén már túlhaladt, a másik parton, az indulás helyszínéül szolgáló Bem tér még mindig dugig tele volt (ez nem annyira valószínű, de lehetséges, hiszen sokan késve érkeztek). Mivel a tömeg mozgásban volt, itt a tömegsűrűséget 2,5 fő/négyzetméterre csökkentettem. (Nem vontam le a villanyoszlopok, korlátok stb. nehezen megállapítható területét az összterületből, tehát igyekeztem ezzel is felfelé kerekíteni a végeredményt.)

A becsült létszám így a 88 ezret sem éri el, de nem tér el jelentősen az előző értéktől. (Illetve az eltérésre magyarázat lehet még, hogy nyilván voltak olyanok, akik eleve a Kossuth térre érkeztek.)

Ezért talán nem merészség kijelenteni, hogy a Békemeneten, igen megengedő becslést használva, a résztvevők száma nagy valószínűséggel nem érte el a százezret, nagyon optimista becsléssel is maximum 85-95 ezer emberről lehetett szó. (Szigorúbb számítást alkalmazva nyilván jóval kevesebbről.)

És itt jönnek a Kutyafarkúak

Hasonlóképpen próbát tettem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által szervezett alternatív békemenettel. Itt egy fotót vettem alapul, azt a pillanatot, amikor a tömeg eleje az Astoriát még nem érte el, de tudható volt, hogy a vége még az Erzsébet körúton tartózkodik, még nem fordult rá a Rákóczi útra. Itt viszont igyekeztem nagyon konzervatív becslést adni, mivel ez a fotó még kevésbé alkalmas a korrekt számításra.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt alternatív békemenete 2018. március 15-én
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt alternatív békemenete 2018. március 15-én

A négyzetméterenkénti tömegsűrűséget 1,5 főre csökkentettem (tekintve, hogy a tömeg mozgásban volt, és mint említettem, ez a becslés szigorúbb lesz), a járdákat kevésbé népesítettem be tüntetőkkel, és a tömeg még az Erzsébet körúton tartózkodó részét minimális méretűnek vettem. Kicsivel több mint 29.000 fő jött ki, de hangsúlyozom, ez jóval pesszimistább becslés, mint a Békemenet esetében.

Tömegbecslés a MapCheckinggel – Rákóczi út
Tömegbecslés a MapCheckinggel – Rákóczi út

Következtetéseket levonni arról, hogy mi a sok, mi a kevés, már inkább a politika birodalmába tartozna, így talán az újságírói eszközöket bemutató rovatban ettől megkímélném az olvasót.

A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon

Írj olyan cikket vagy posztot, amelyet olvasóid is szeretni fognak! Legyen szó rövidhírről vagy hosszú magazincikkről, az ELSŐ LEÜTÉS megmutatja, HOGYAN.

Többféle bejelentkezéssel is hozzászólhatsz

Legolvasottabb posztok