KezdőlapEszköztárFeedly, a hír...

Feedly, a hírolvasó mennyország

A Feedly több, mint hírolvasó. Rendszerező, kijelölő, bejelölő, jegyzetelő, megosztó és még nagyon sok minden egyszerre: igazából mentőöv az online híráradatban. Akinek nem muszáj, persze ne fuldokoljék benne: szerintem vannak jobb dolgok is az életben, mint a képernyő előtt híreket bogarászni. Persze, ha valaki úgy érezné, neki muszáj, akkor kicsit talán segíthet nagy munkálkodásában ez a poszt. Erről a szobánkba érkező híráradatról Borges tett gúnyos megjegyzést Alef című novellájában, amikor a történet hőse, a „szenvedélyes, sokoldalú és teljességgel jelentéktelen” Carlos Argentino így írja le a XX. századi embert:

„Úgy képzelem, hogy ott ül dolgozószobájában, úgyszólván egy város őrtornyában, körülötte a sok telefon, távíró, fonográf, rádiókészülék, mozigép, laterna magica, szótár, napirend, notesz, kézikönyv […]az így fölszerelt embernek fölösleges az utazás; XX. századunk megváltoztatta Mohamed és a hegy meséjét; a hegyek most helyébe mennek a modern Mohamednek.”

Mint megannyi modern Mohammed, tehát ülünk a képernyő előtt, és várjuk, hogy jöjjön a hegy. A hegy pedig jön, zúdulnak ránk a cikkek és információk, és mi megpróbálunk rendet tenni ebben a káoszban: megőrizni, kiválogatni, amit lényegesnek, később hasznosnak gondolunk, és elengedni, ami nem kell. Mindebben a küzdelemben igen hasznos eszköz lehet a Feedly.

Nem csak hírolvasó

A Feedlyt korábban sokan csak a megszüntetett Google Reader méltó utódjának tekintették, de az évek során valóságos személyes információs rendszerré kalapálódott, illetve kalapálta az elkötelezett fejlesztőcsapat. Alapvető szolgáltatásai ingyenesek, és valószínűleg sok felhasználó ezekkel tökéletesen el is van, mivel ezek között is nagyon sok hasznos funkció lelhető fel. Ám viszonylag alacsony éves előfizetés fejében a Feedly megmutatja igazi erejét. Terjengős leírás helyett álljon itt néminemű összefoglaló címszavakban. A Feedly lelke az RSS-szálak igen hatékony kategorizálása, az RSS-címekkel beállított cikkek kényelmes olvashatósága – és természetesen az, hogy olvasmányainkat személyes fiókunkkal (amelynek regisztrációját megoldhatjuk egy email-címmel, de összeköthetjük Google- vagy Facebook-fiókunkkal is) mindenhova magunkkal hurcolhatjuk. Azaz a desktopon elérhető webes elérés mellett letölthető androidos és iOS-es applikáció is ahol személyre szabott beállításaink, RSS-feedjeink, kategorizálásunk, illetve a fizetős szolgáltatással jegyzeteink, kiemeléseink is szinkronizálódnak automatikusan. Ez biztosítja, hogy az információözöntől a metrón se szabadulhassunk. Mint az valamirevaló RSS-olvasóknál megszokott, RSS-előfizetéseinket a saját magunk számára kialakított könyvtárakban helyezhetjük el.

 

 

Ebben eddig semmi rendkívüli nincs. Ám a Feedly kezelőfelülete több dologban is igen hatékony:

  • az új RSS-bejegyzéseket nagyon könnyen, egyetlen kattintással a megfelelő könyvtárban el tudjuk helyezni;
  • a meglévő RSS-feedjeinket igen könnyen újra tudjuk rendezni, másik könyvtárba pakolni;
  • az RSS-fedjeinkhez egyenként különféle beállításokat tudunk rendelni (pl. hogy az alkalmazáson belül, vagy a webböngészőben nyissa meg a linkeket, ha a cikkre kattintunk; milyen sorrendben jelenítse meg a cikkeket – legfrissebbek, legnépszerűbbek stb. – vagy csak az olvasatlanokat jelenítse meg, és így tovább.);
  • beállíthatjuk, milyen formában jelenítse meg a cikkeket (pl. listaszerűen, vagy áttekinthetőbb, „csempés” megoldással, vagy ezek előnyeit vegyítve);
  • az egy könyvtárba tett feedjeinket „ömlesztve” is könnyen át tudjuk tekinteni (amivel voltaképpen saját kezdőoldalt tudunk előállítani a minket érdeklő hírforrásokból);

Cikkek népszerűség szerint

Ez a leválogatási mód rendkívül megkönnyíti azt, hogy az adott nap legfontosabb témákat áttekintsük (ez különösen akkor izgalmas, ha gyűjteményünkben már szerepel néhány száz RSS-feed). Bár a Feedly nem hozta nyilvánosságra, mi alapján rangsorolja az egyes cikkeket, gyanítható, hogy saját statisztikáit (felhasználóinak kattintásait), illetve a közösségi megosztásokat foglalta algoritmusba. Az ingyenes verzióval is elérhető olyan nézet („Popular + Latest”), amellyel a három legnépszerűbb cikk áll a lista elején. A fizetős, „Pro” verzióval viszont választhatjuk a népszerűség szerinti rendezést is („Most popular”), amivel a top 10-es listát teszi a lista elejére a felület. Mivel ezt az összes feedünk, vagy egyes kategróiák, vagy akár hírforrásonként is megtekinthetjük, ez a funkció nagyban segít abban, hogy gyorsan szemügyre vegyük, mit olvasnak éppen leginkább a népek. (Magyar pénztárcának a „pro” előfizetés persze nem mellékes összeg, de ha jól emlékszem valamiféle akcióval – amely időről-időre elérhető – évi 45 dollár leperkálásával tettem szert ilyenre. Talán ez a díj megéri azoknak, akiknek a pro funkciók sokat segítenek.)

Későbbi olvasásra

Eddig igazából semmi rendkívüli nincs az egészben – bár hangsúlyozom: a kezelőfelület logikussága és átláthatósága már önmagában kiemeli a Feedlyt a többi, hasonló alkalmazás közül. A Feedly képességei azonban ott mutatkoznak meg igazán, amikor a cikkeket „elmenteni” és egyéb módon kategorizálni, megosztani szeretnénk, avagy saját adatbázisunkba továbbítanánk.

A „Read later” funkció ezek közül a lehetőségek közül a legegyszerűbb. A cikkek címet, borítóképet és kivonatot tartalmazó „címoldalán” (ha valamely csempés elrendezést állítottunk be) a már szabvánnyá vált ikonra nyomva egyetlen kattintással megjelölhetjük a kérdéses írást később olvasásra szánt anyagnak. Ezeket a cikkeket a baloldali menüben szintén egyetlen kattintással tudjuk magunknak később kilistázni. Igen hasznos funkció!

Saját jelölőcímkék

Az előbbi elven működik, de a funkció sokoldalúbb a „Read later”-nél: a cikkeket azonnal az általunk létrehozott „board”-okra (faliújságra) mentehtjük. Ez igen megkönnyíti azok munkáját, akik egy adott témakörben gyűjtenek cikkeket. (Sok-sok ilyen faliújságot létrehozhatunk, tapasztalatom szerint nem érdemes túlzásba vinni, mert a túl sok kategória végül nem segíti, hanem megbonyolítja a munkát.) Az így megjelölt cikkeket a címkék szerint a baloldali menüből (lent) szintén egyetlen kattintással kilistázhatjuk a későbbiekben magunknak.

 

Megosztások

A Feedly hírolvasóval igen könnyen megoszthatjuk a cikkeket, és ezzel a funkcióval nem csak a közösségi médiára, de saját adatbázisunkba is (pl. Instapaper, Pocket, Evernote) is azonnal elmenthetjük az adott cikket. Ha rendelkezünk „Pro” előfizetéssel, egynémely szolgáltatásba (pl. Evernote, Pocket) a „Read later” funkcióhoz hasonlóan egyetlen kattintással is továbbíthatjuk a cikkeket. (Mivel én az Evernote-ot rendszeresen és széleskörűen használom feljegyzéseim tárolására és rendszerezésére, ez utóbbi funkció nekem igen hasznosnak bizonyult, bár a legördülő menüben a megosztás menüponttal ez ugyanígy az ingyenes verzióban is elérhető – csak egy mozdulattal több.)

Megjegyzések hozzáfűzése a cikkekhez

Ez a funkció már csak az előfizetéses, „pro” verzióban érhető el. Ezzel a lehetőséggel a cikkre kattintva azonnal saját megjegyzést fűzhetünk a cikkhez.

 

 

Kiemelés

A cikkekben azonnal kiemeléseket is eszközölhetünk. (Erre persze igazán akkor nyílik lehetőségünk, ha az adott RSS-feed a teljes cikket tartalmazza, egyébként ezt csak a kivonatban tehetjük meg a Feedlyből.) Ha kiemelünk valamit a cikkből, akkor a cikkek későbbi listázásánál a feedly „Magazine” nézetét választva a cikklistában a cím alatt rögtön meg is jelennek megjegyzéseink és kiemeléseink. (Sajnos ez a funkció is csak előfizetéssel érhető el.)

 

 

Keresés

Szintén előfizetéses funkció, de a Feedly hírolvasó rendelkezik összetett keresőfunkcióval, amellyel nem csupán kifejezésekre kereshetünk, de ehhez különféle szűrőket is rendelhetünk (amelyek figyelembe vehetik a cikk forrását, népszerűségét, a cikkben szerepelő beágyazott média típusát, nyelvét stb.)

Továbbiak és epilógus

A Pro verzió még ezeken túl is rengeteg hasznos dolgot tartalmaz (az előbbiekben tényleg csak felvillantottam a legfontosabbakat, és egy fontos jellemzőjéről a csapatmunka támogatásáról még szót sem ejtettem — talán erről legközelebb). Ám ami lényeges: az elkötelezett felhasználók befizetései azt is garantálják, hogy ez az eszköz újabb és újabb funkciókkal fog gazdagodni. Amely jövőbeli lehetőségekre, illetve azok megvalósításának menetrendjére egy külön felületen szavazhatunk is, sőt javaslatot is tehetünk.Pazar felület tehát a Feedly azoknak, akik információkkal, online szövegekkel dolgoznak. Figyelmeztetésül azonban mégis azt a Hamlet-idézetet vésném ide, amit Borges is mottóul választott novellájához: „Oh boldog Isten! Egy csigahéjban ellaknám s végtelen birodalom királyának vélném magamat, csak ne volnának rossz álmaim.”

A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon

Írj olyan cikket vagy posztot, amelyet olvasóid is szeretni fognak! Legyen szó rövidhírről vagy hosszú magazincikkről, az ELSŐ LEÜTÉS megmutatja, HOGYAN.

Többféle bejelentkezéssel is hozzászólhatsz

Legolvasottabb posztok