KezdőlapEszköztárHogyan forgas...

Hogyan forgassunk videoklipet kompakt fényképezőgéppel?

Mostanában nincs valami őrült nagy aktivitás ezen a blogoldalon, és mivel az én blogfelületemről van szó, aligha tehetek ezért felelőssé bárkit is – magamon kívül. Legyen ez a bejegyzés tehát most valami vidámabb dolog: kulisszatitkok egy videoklip forgatásáról, amelynek látszólag semmi köze sincs a könyvhöz. De csak látszólag.

A Padam nevű francia zenekar Tu M’Fais de L’Effet című számának videóját ugyanis Pörneczi Bálint fényképezte. Róla annyit érdemes tudni, hogy egészen augusztusig a Magyar Nemzet Hétvégi magazinjának fotóriportere (képeiből megnézhettek párat weboldalán, de van egy iPhone-os párizsi fotóblogja is, a Voluntary Exile), illetve képszerkesztője volt, és az Első leütésben szerepelő riportfotók többségét is ő készítette (, és sokat segített a képek válogatásánál is). Bálint szeptembertől Párizsban él, és az újabb fotók mellett most ezzel a klippel jelentkezett.

A klipnek sok érdekessége van, amellett, hogy egyetlen snitt (volt már nem egy ilyen zenei videó, de talán nem az elfogultság mondatja velem, hogy megállja a helyét a legjobbak között is), egy kompakt fényképezőgéppel készült. A Canon G11-es modellje volt az az eszköz, amellyel ezt a jelenetet „forgatták”. Ami egyrészt a kameraman ügyességét dicséri, másrészt azt is megmutatja, hogy a digitális technika már ott tart, hogy ma már nem kell feltétlenül profi felszerelés ahhoz, hogy valaki profi munkát tegyen le az asztalra. (Itt kötődik némileg ez a történet az újságíráshoz, amelynél még jobban igaz: elsősorban nem a technológia határozza meg, ki mennyire jó munkával jelentkezik.)

És akkor néhány kulisszatitok a klipről:

  • A felvétel lassítva készült: a fél sebességgel lejátszott zenére a szereplők is fél sebességgel mozogtak, az utómunkálatok során gyorsították a felvett mozgóképet a kétszeresére, ez kölcsönöz az egésznek könnyedén szürreális hangulatot.
  • A szereplők mind amatőrök: ismerősök, barátok a statiszták, és Bálint elmondása szerint igen nagy fegyelemről tettek tanúbizonyságot a forgatás alatt.
  • Már csak azért is, mert a jelenetet tizenötször kellett felvenni. A klipben látható az utolsó próbálkozás volt.
  • A helyszín – bár a gyanútlan szemlélőnek nem sokat mond – kultikus hely Párizsban: Edith Piaf törzshelye volt. A hányattatott sorsú énekesnő itt találkozgatott titokban élete nagy szerelmével, az egyébként házas Marcel Cerdan bokszvilágbajnokkal (aki később repülőgép-szerencsétlenségben halt meg).
  • A klip kifejezetten a Youtube-ra készült, ezért esett a választás a G11-re: kézből könnyebb volt vele dolgozni, mint egy profibb géppel. De már készül a következő videó, amelyet már a profi filmesek által is egyre gyakrabban használt Canon 5D-vel fognak rögzíteni.

Hát dióhéjban ennyi. Akiket esetleg mindez megihletett, sok sikert a saját klipjükhöz 🙂

A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon

Írj olyan cikket vagy posztot, amelyet olvasóid is szeretni fognak! Legyen szó rövidhírről vagy hosszú magazincikkről, az ELSŐ LEÜTÉS megmutatja, HOGYAN.

Többféle bejelentkezéssel is hozzászólhatsz

Legolvasottabb posztok