KezdőlapUncategorizedÖt újságírói ...

Öt újságírói erény

Tisztában vagyok azzal, hogy nem ezek a bejegyzések lesznek a legolvasottabbak, sőt, hovatovább sokakat untatnak az alapvetések, mint ahogy sok újat írni róluk nem is nagyon lehet. Mégis túl kell esni rajta, mert a későbbiekben hivatkozhatok majd rájuk, és akkor, akit érdekel, könnyebben kihámozhatja, hogy miről is beszélek éppen.

Az általam megadott újságírói erények persze önkényes felosztást jelentenek, hiszen ezek egymásba kapaszkodó fogalmak, egyik következik a másikból, így nem is lehet pontosan elválasztani őket. Számomra szimpatikus felosztást tett közzé Dan Gilmore évekkel ezelőtt The End of Objectivity című rövid, kiáltványszerű összefoglalójában. Ezt többé-kevébé követem én is, kiegészítve az Eredetiség erényével, mivel úgy érzem, a "Churnalism" korában (Nick Davies szójátéka az újságírást helyettesítő copy-paste zsurnalizmusra, talán "újságontásként" lehet ferdíteni) ez kiemelten fontos dolog.

Szóval, ezek alapján a már más bejegyzésben is listázottt alapértékek:

1. Alaposság

2. Leplezetlenség (Transzparencia)

3. Pontosság

4. Eredetiség

5. Méltányosság

(Ahogy szó lesz róluk, remélem szép sorban mindegyik "ellinkesedik" majd).

A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon

Írj olyan cikket vagy posztot, amelyet olvasóid is szeretni fognak! Legyen szó rövidhírről vagy hosszú magazincikkről, az ELSŐ LEÜTÉS megmutatja, HOGYAN.

Többféle bejelentkezéssel is hozzászólhatsz

Legolvasottabb posztok