KezdőlapUncategorizedSpundge, az o...

Spundge, az online szerkesztőségi rendszer

És most lépjünk át az álmok birodalmába, felejtsük el a munkahelyi szerkesztőségi rendszert, amelynek legvadabb szolgáltatásait még 1982-ben találhatták ki egy kaliforniai garázsvállalkozásban. Vagy az otthon használt szövegszerkesztőt, amelynek alapvetése még korábbi.

És üssük be a böngészőbe, hogy spundge.com.

És lőn web 2.0 forradalom – lőn ultramodern szerkesztőségi rendszer. Legyen szó önállóan vagy csapatban dolgozó újságírókról… Tehát, mi is az a Spundge? Röviden: olyan online alkalmazás, amely az újságírói munkát a kor követelményeinek megfelelően támogatja. (Legalábbis a fejlesztők ezt állítják.) Hírolvasó – egyénileg beállítható hírforrásokkal – , online jegyzetfüzet, szövegszerkesztő és a csapatmunkát támogató komplett szerkesztőségi rendszer egyben.

Bárki nyithat rajta saját fiókot: ehhez elég egy email cím, egy felhasználói név és jelszó, és az ember máris a Spundge kezelőfelületén találja magát. Hogy ne nyújtsam a kelleténél hosszabbra ezt a kedvcsinálót, pontokba szedtem, mit is lehet innentől kezdeni  ezzel az alkalmazással (ez a gyors lista természetesen igencsak felszínesen mutatja be a lehetőségeket):

 1. Online jegyzetfüzetek létrehozása. Ezek a jegyzetfüzetek jelentik a munka alapját a Spundge-ban. Egy-egy témához külön-külön jegyzetfüzet dukál. A jegyzetfüzetekhez keresőszavakat adhatunk meg, amelyek alapján a jegyzetfüzet kezelőfelületén a Spundge hírfolyamot jelenít meg a kiválasztott forrásokból.
 2. Ezek a hírforrások a következők: a Spundge saját hírgyűjteménye, az általunk megadott RSS-csatornák (ez a Spundge egyik leghasznosabb szolgáltatása, ehhez talán egy későbbi posztban lesz még érkezésem részletesebb tippeket is írni), Facebook hírfolyam, Twitter hírfolyam, Flickr képek, valamint Youtube videók.
 3. Hírválogatás. A jegyzetfüzet hírfolyamából egyszerű kattintással hozhatjuk a Spundge tudomására, hogy melyik híreket találjuk témánk szempontjából relevánsnak, és melyeket nem. A kiválasztott hírek azonnal be is kerülnek a lementett anyagok közé, amelyeket a hírfolyam mellett, külön oszlopban láthatunk. A választásainkat a program megjegyzi, tanul belőlük, és legközelebb igyekszik a számunkra fontosabb híreket beválogatni az adott jegyzetfüzet hírfolyamába. Azaz – elvileg – minél többet kattintgatunk, annál kevesebb szemét kerül a szemünk elé.
 4. Mentés a webről. Természetesen nem csak a hírfolyamból válogathatunk híreket, hanem a webről, a böngészőnkből is. A Chrome böngészőhöz pl. telepíthetünk egy bővítményt, amelynek segítségével egy gombnyomásra a megadott Spundge jegyzetfüzetbe menthetjük az éppen böngészett oldalt (épp mint az Evernote-ban).
 5. Kommentár. A Facebook és a Twitter integrációja révén (ez ugye azt jelenti, hogy az ismerőseink által megosztott hírek között is keres az általunk, illetve az adott jegyzetfüzetben megadott módon, ami elég hasznos szolgáltatás) a Spundge máris többet nyújt egy egyszerű hírolvasónál. De hogy a kiválogatott hírekhez hozzáfűzhetjük jegyzeteinket is, ez pazar: mindenképpen jó dolog a híranyagokat és a hírekről alkotott saját gondolatainkat (nem feltétlenül csupán kicsillagozott szavakból álló véleményekről van szó) egy helyen, rendszerezve tudni.
 6. Megosztás. A jegyzetfüzeteket és megjegyzéseinket persze megoszthatjuk más Spundge felhasználókkal is, akik aztán szintén jegyzetelgethetnek oda.
 7. Írás – együttműködve. A munka utolsó fázisát sajnos már csak a PRO verzióval lehet elérni, amelyhez a hozzáférést a fejlesztő cég csak előfizetéssel biztosítja. Szóval, más egyéb szolgáltatás mellett, ez az online szövegszerkesztő lenne az, amelyben az összeszedett forrásainkat feldolgozhatjuk, a szövegen pedig természetesen más Spundge felhasználókkal együtt munkálkodhatunk. (A fejlesztő ígérete szerint ezt a szövegszerkesztőt tényleg azoknak fejlesztették, akik kreatív írásra használnának egy ilyen programot.)
 8. Online szerkesztőség. A Spundge eredeti célja egyébként az, hogy ne csak az egyéni felhasználót, hanem egy egész alkotói gárdát vagy közösséget (értsd: szerkesztőséget) ki tudjon szolgálni. A PRO verzíóval egyéni, testre szabott hírforrásokat is lehet integrálni (pl. előfizetéses hírügynökségi szolgáltatások), azaz a Spundge a jövő vagy – szerencsésebb esetben – a ma szerkesztőségi rendszere kíván lenni.

Csak a felhőben?

Mindenesetre a szövegszerkesztő nélkül is igen nagy segítség lehet cikk- vagy könyvíráshoz a Spundge. Ugyanakkor két dolgot nem árt észben tartani, mielőtt anyagainkat ebben a digitális jégszekrényben kezdenénk tárolni (most tekintsünk el a harmadiktól, hogy havonta fizetni kellene ahhoz, ha az integrált szövegszerkesztőt is használni szeretnénk):

 • A Spundge egyelőre teszt (béta) üzemmódban fut.
 • Számomra legalább is gond, hogy helyben nem tudom tárolni az adatbázisaimat, kénytelen vagyok rábízni mindent (legyűjtött anyagok, megírt anyagok) egy most induló vállalkozásra, illetve szervereire. (Az évek óta működő Evernote-ban pl. az a zseniális, hogy létezik desktop verziója is, amely a saját számítógép merevlemezén tárolt adatbázist automatikusan szinkronizálja az Evernote felhőjében csücsülővel – bizalomépítő megoldás, ha a cég csődbe menne, az adataim nálam is megvannak.)

Látjuk a jövőt

Kétségtelen azonban, hogy a jövőt ezek az integrált információkezelő megoldások jelentik. Nálam pl. a Spundge három vagy négy alkalmazást váltana ki egyszerre, integrálna egy felületté, ami szerintem igencsak időszerű vállalkozás:

 • Read it Later (érdekesnek tartott webtartalmak megjegyzése későbbi olvasásra)
 • Evernote (webtartalom lementése, jegyzetek tárolása)
 • Google Reader (RSS-olvasó)
 • OpenOffice vagy Google Docs (szövegszerkesztő)

Erre persze korábban is volt már rengeteg kísérlet, most csak két általam is kipróbált (desktop) szoftvert említenék:

 • Omea Pro. Kiforrott elgondolás (RSS feedek, webjegyzetek, feladatkezelő, fájlkezelő, kapcsolatkezelő, üzenetküldő stb. és kereszthivatkozások, linkelési lehetőség mindezek között), csak sajnos a fejlesztő 2006 tájékán leállt a projekttel. A szoftver ingyen letölthető, de nem tanácsolnám, hogy bárki is egy olyan adatbázisba zárja a legyűjtött anyagait, amelyet a fejlesztő már nem támogat.
 • Zoot XT. Ez az információkezelők között egykoron legendás hírnévre szert tett Zoot mostanában felélesztett és újraírt változata. Csak nehézsúlyú információgyűjtögetőknek! Esetleg olyanoknak, akik épp most látnának neki megírni egy 1200 oldalas szakkönyvet… Mindent tud, és mindent nagyon jól – de külön lelkivilág kell hozzá.

Szóval, a Spundge is valami hasonlóra törekszik a web 2.0-ás világban, kifejezetten az újságírókat tartva szem előtt. Szolgáltatásaiból mindeközben azt is láthatjuk, hogy milyen feladatokat kellene ellátni manapság egy (akár csak virtuálisan működő) szerkesztőség által használt rendszernek. Ez pedig – még ha nem is leszünk Spundge felhasználók – megérhet egy kis nézelődést a weblapon.

A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon

Írj olyan cikket vagy posztot, amelyet olvasóid is szeretni fognak! Legyen szó rövidhírről vagy hosszú magazincikkről, az ELSŐ LEÜTÉS megmutatja, HOGYAN.

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Elkezdtem kísérletezni a Spundge-al. Vannak benne klassz megoldások, de úgy látom, hogy az ingyenes verzióban egyáltalán nem lehet jegyzeteket/cikkeket írni, csak a külső tartalmakat behúzni. (Vagy én nem találok valamit, de nagyon.)
  Evernote ebben a formában nem kiváltható vele, pedig látok benne lehetőséget.

  Köszi a tippet!

 2. Ha a behúzott tartalomban bármit kijelölsz egérrel, felkínálja a kommentálás lehetőségét. Azaz akár egyes szavakhoz is tudsz megjegyzéseket fűzni, pl. így „kijegyzetelhetsz” egy-egy cikket.

Többféle bejelentkezéssel is hozzászólhatsz

Legolvasottabb posztok