KezdőlapUncategorizedPuhább indítá...

Puhább indítás: A staccato lead

Ha adja magát a téma, és a szerkesztőnek sem megy az idegeire, még a hírműfajokban megírt cikkeknél sem árt, ha olykor elfelejted az összefoglaló leadet, és előrukkolsz valami szellemesebbel. A következő recept szerint például indíthatsz szaggatottan, képeket felvillantva, listaszerűen összeszedett, de kifejező részletekkel. Akár a Trainspottingban.

 

A blog egyik célja, hogy konkrét, használható tanácsokkal és fogásokkal is szolgáljon. Nehéz ügy ez, főként egy olyan országban, ahol szilárdan tartja magát az a hiedelem, hogy írni nem lehet megtanulni. Én ezt csak részben osztom: valóban, a tehetség, a nyelvi műveltség, de legfőképpen a ritmusérzék nem elsajátítható. Legfeljebb fejleszthető. Ám ezt mítizálni sem érdemes. Bizonyos technikák mégiscsak megtanulhatók – igaz, nem mindenkinek “jön be” minden fogás. A svédasztal ettől még létezik: mindenki elveheti róla a kedvére valót. Ebből a szempontból az egyik kedvenc svédasztalomon a különféle leadek találhatók. Azért kedvencem, mert egy-egy jó leadben tényleg benne van minden, amit a mesterségről tudni érdemes: a hírérzékenység, a sűrítés művészete, az előbb említett ritmusérzék és a lényeglátás képessége is.
Természetesen nem muszáj receptből dolgozni: az írásban a recepteknek megvan az a hátrányuk, hogy egy idő után agyonhasználják őket, és esetleg a formula az olvasók számára is unalmassá válik. Ezért is választottam elsőnek egy olyat, amivel viszonylag ritkán él az újságíró, mert nem mindig adja magát hozzá a cikk témája.
A kottában a “staccato” felszólítás azt jelenti, hogy a zenész az adott részt szaggatottan, a hangjegyeket “elkülönítve” játssza. Az írásban is van ilyen staccato technika: lényege, hogy egymástól szinte elkülönülve, listaszerűen sorakoznak a mondatok. Célja a technikának leginkább az, hogy az író az olvasónak képeket villantson fel, olyanokat, amelyek bennük életérzést, korábbi emlékeket, helyszínt vagy bármi más olyat idéznek fel, aminek segítségével a későbbi mondanivalóra rá tudnak hangolódni. Az egyik mostanság legtöbbet idézett Staccato “lead” egy film elejéről való. A heroinos szubkultúrát bemutató Trainspotting című mozi idézi fel néhány rövid megjegyzéssel a fogyasztói társadalom unalmát, elviselhetetlenségét és céltalanságát, rögtön a film elején:

Válaszd az életet. Válaszd a munkát. Válaszd a karriert. Válaszd a rohadt nagy tévét. Válaszd a mosógépeket, kocsikat, cédélejátszókat és elektromos konzervnyitókat. Válaszd az egészséget, az alacsony koleszterinszintet és a fogászati ellátást. Válaszd a fix kamatozású jelzálogkölcsönt. Válassz első otthont. Válaszd meg a barátaidat. Válassz szabadidőruhát és hozzá illő sporttáskát. Válassz egy háromszobás lakosztályt részletre – egy ócska sorházban. Válaszd, hogy csináld meg magad,és kérdezd meg egy vasárnap reggel, hogy ki a fene is vagy. Terülj el egy fotelben és nézd a lélekölő-agypusztító tévés kvízjátékokat. Tömd tele a szádat ócska szemét ételekkel. Válaszd a végén a rothadást. Pisálj utoljára egyet szánalmas otthonban. Élj pusztán zavaró körülményként rohadék kölykeid számára, akiket azért nemzettél, hogy magadat helyettesítsd. Válaszd a jövőt. Válaszd az életet.
De miért akarnék ilyesmit csinálni? Úgy döntöttem, hogy nem választom az életet: mást választottam. Hogy mi az oka? Nincs semmi oka. Kinek van szüksége okokra, ha a heroint választotta?
(Trainspotting)

Érdemes megfigyelni, ahogy a felsorolásban rejlő monotónia, a szósimétlés ritmussá változik, és az egymáshoz lazán kapcsolódó elemek összeillesztése sodró, lendületes prózát teremt.
Ezt a technikát egy újságcikk elindítására is lehet használni, olykor még egy szikárabb hírmagyarázatnál is:

Az Országos Republikánus Konvenció forgatókönyve, 1. nap: 14:39: Foglalják el helyeiket! 14: 45: Az esemény megnyitója. 14:49: Az állampolgári hűségeskü elszavalása. 14:52: Minnesota szépe elénekli a nemzeti himnuszt.
Az Országos Republikánus Konvenció a valóságban, 1. nap: Jókora hurrikán. A politikai beszédeket megrövidítik. A hivatalban lévő elnök látogatása elmarad. Leleplezések, hogy a meglepetésszerűen bejelentett női alelnökjelölt ügyvédet fogadott, hogy úrrá legyen egy botrányon – és hogy 17 éves, hajadon lánya terhes.
(AP)

 

(Tudom, a példa talán nem túl magával ragadó, de így jár az, aki a gombhoz keresi a kabátot; hirtelenjében erre bukkantam a közelmúlt hírei között. Biztos lehet jobb példát is felhozni, ha valaki talál, azonnal linkelje!)
 

A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon

Írj olyan cikket vagy posztot, amelyet olvasóid is szeretni fognak! Legyen szó rövidhírről vagy hosszú magazincikkről, az ELSŐ LEÜTÉS megmutatja, HOGYAN.

Többféle bejelentkezéssel is hozzászólhatsz

Legolvasottabb posztok