KezdőlapEszköztárHasznos kütyü...

Hasznos kütyük – Read it Later

Találtál egy hosszabb cikket, amelyet épp nincs időd elolvasni? Semmi baj, Read it Later!

Ez is régóta tervbe volt véve: az újságírók számára hasznosnak tűnő kütyük, szoftverek, biszbaszok ajánlgatása. A „Hasznos kütyük” címszó alatt nem az újdonságokkal foglalkozom majd, hanem olyan dolgokkal, amelyek nekem tényleg bejöttek, és segítettek a munkámban.

Tehát itt szigorúan nálam bevált dolgokról lesz szó (mondjuk ez nem biztosíték arra, hogy másnak is megfelelnek majd).

Az első rövid szemlébe mégis egy viszonylag új kütyü kerül, amely azonban már pár hét alatt bizonyította számomra, hogy egyszerű, de nagyszerű eszközről van szó.

A Read it Later-ről lesz szó.

Apró Firefox kiterjesztés (extension) ez a Read it Later, és mint a neve is mutatja, arra szolgál, hogy azokat a cikkeket, amelyeket érdekesnek találunk a neten, de épp nincs időnk elolvasni, egyetlen kattintással eltegye nekünk későbbre. Ez így leírva éppenséggel nem tűnik forradalmi újításnak, pedig valahol az: ellentétben a könyvjelző rendszerekkel, a különféle offline és online jegyzetfüzetekkel (pl az agyonmagasztalt Google Notebook-kal) ez a kis alkalmazás tényleg követi azt a munkafolyamatot, ahogy én – és gyanítom mások is – gyűjtik az olvasnivalót a neten. Egy csomó olyan, főként hosszabb írásra bukkanunk ugyanis szörfölés közben, amit később szeretnénk figyelmesebben elolvasni, de mivel éppenséggel nem tudjuk, érdemes-e egyáltalán lementeni az anyagot adatbázisunkba (erre is van egy-két kitűnő szoftver tippem, de erről majd későbbi bejegyzésben), igazából csak be szeretnénk jelölni, hogy hm, hát ez érdekes lehet. Ez sem lenne olyan szenzációs újítás, csakhogy a Read it Later-nek van egy olyan szolgáltatása is, hogy a szerverükön keresztül egy kattintással a különböző gépeken bejelölt anyagokat, vagyis az olvasásra szánt cikkek listáit szinkronizálni lehet (ehhez regisztrálni kell egy jelszót és egy login nevet, ami egy perc). Vagyis, ha avalaki otthon is olvasgat az interneten meg a munkahelyén is, mindkét gépen ugyanaz a listája lesz, bárhol és bármennyit is ad vagy vesz el belőle.

Ahogy említettem, az eszköz épp azért nagyszerű, mert logikájában teljesen követi, ahogy az ember a cikkek között szörfözik, és ha valaminek az olvasását későbbre halasztjuk, csupán annyit kell tenni, hogy a böngésző címsorában rákkattintunk egy kis pipára. Semmi menürendszer, semmi felsleges legördülő menü, semmi túlbonyolított archiválás. Egyetlen kattintás.

Az Explorert használóknak rossz hír, hogy úgy nézem, ez a kiterjesztés csak Firefoxra létezik egyelőre…

A Read it Later használatáról az oldalon van egy kis demo is, amely az általam leírtaknál több funkciót és lehetőséget is bemutat, de a bonyolultabbak nem szükségesek a boldogsághoz.

A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon

Írj olyan cikket vagy posztot, amelyet olvasóid is szeretni fognak! Legyen szó rövidhírről vagy hosszú magazincikkről, az ELSŐ LEÜTÉS megmutatja, HOGYAN.

Többféle bejelentkezéssel is hozzászólhatsz

Legolvasottabb posztok