KezdőlapEszköztárTrükk könyvol...

Trükk könyvolvasóhoz: Send to Kindle

Egy kis szabadkozás

Az elektronikus könyvolvasó évében ez a poszt most azoknak szól, akik immár boldog tulajdonosai valamely Kindle könyvolvasó készüléknek, és szeretnék azt hinni, hogy hasznos dologra tettek szert. A többiek meg inkább lapozzanak melegebb éghajlatra: sajnos nekik most nem szolgálok semmi érdekessel.

Bevezető a hörcsögökről, de ezt nem szükséges elolvasni

Az ember egy idő után elkezd ragaszkodni tárgyaihoz. Van aki például nem tud kidobni semmit, és az évek során az emlékek, a kacatok, a jobb élet reményében vásárolt használati, de sosem használt tárgyak átveszik az uralmat a lakás felett.
Egyszer olvastam egy könyvet arról, hogy az Egyesült Államokban külön pszichológiája van ennek és „hoarding”-nak nevezik azt a viselkedést, amely tulajdonképpen lakhelyünk lassú de szisztematikus megszüntetéséhez vezet.
A kétségbe esett családtagok, szomszédok erre a célra szakosodott pszichokomandót bérelhetnek fel, hogy a saját tárgyai által foglyul ejtett delikvenst kiszabadítsák saját lakásából. A sikeres művelet után pedig megkezdik az archeológiai feltárást – például nem egyszerű megtalálni a mosogatót sem az oda felhalmozott ruhák, pizzás dobozok alatt. Vagy az ágyat, amelyet a mosógép foglalt el, miután kiszorult szegény a fürdőszobából, ahol más dolgok kezdtek el raktározódni.
A gyűjtögetők számára egy elektronikus könyvolvasó halálos csapás lehet. Meg kell békélni a gondolattal, hogy nincs szükség tovább a plafonig polcozott dossziékra, papírcsomókra és igazából a tíz évente leemelt, porfogó könyvekre sem. Rohadt idegesítő gondolat, mert ami helyette van, az elfér egy (megengedőbb) mellényzsebben.

Itt jön a hasznos cucc

Ahhoz hogy ez a könyvolvasó tényleg hatékonyan rombolhassa le kifestő világunk papírdíszleteit, szükségünk lesz némi jártasságra és rutinra használatukban. Sok apró trükkre, amelyek megkönnyítik mindennapi bevetését.
Én most egy olyan apróságot osztok meg, amely óriásit változtatott azon, ahogyan a Kindle könyvolvasó eszközt én használom, és ezért sejtésem szerint azon is, ahogyan mások is használják ezt a kütyüt.

Amazon Send to Kindle

Az Amazon Send to Kindle plugin egy igen egyszerű dolgot csinál, de azt elképesztően jól és hatékonyan. Ha installáljuk az internetes böngészőnkbe (Chrome-hoz és Firefoxhoz fejlesztette az Amazon), ezután egyetlen kattintással bármilyen, a böngésző ablakában lévő szöveget – az interneten keresztül – átküldhetünk az olvasóra. Nincs szükség az eszköz csatlakoztatására, az olvasni vágyott cikk kimentésére és másolgatására. Egyetlen kattintás. és ez nagyon addiktív, mivel az ember hamar rászokik arra, hogy akár a hosszabb újságcikkeket is ezentúl a könyvolvasóján olvassa. A program kiszűri a szemetet, és az esetek majdnem száz százalékában hatékonyan csupaszítja le a képernyőn lévő káoszt a minket érdeklő szövegre. Ehhez persze a plugin installálása után el kell végeznünk a szükséges beállításokat, ahol megadhatjuk azt is, hogy alapból melyik eszközeinkre (pl. valakinek lehet Kindle könyvolvasó eszköze, miközben a Kindle olvasó szoftvert installálhatta a telefonjára is stb.) küldje a plugin a szöveget.

A desktop változat

Ugyanezen a címen letölthető a desktop változat is, amely ugyanezt csinálja, csak a gépünkön csücsülő fájlokkal. Vagyis ha installáljuk a programot, a jobb egérgomb kattintásra ezután az operációs rendszer felkínálja a lehetőséget (Send to Kindle), hogy az olvasónk által felismert fájlokat átküldjük az eszközre.

További izgalmak: saját jegyzeteink

Ha a fájltovábbítás nem használja az Amazon saját 3G-s szolgáltatását (vagyis wifin érkezik a fájl és nem az egyes készüléktípusokba épített mobiltelefonos modemen), akkor mindez természetesen teljesen ingyenes.

De ez még nem minden. Az így küldött fájlokhoz és könyvekhez az olvasón készített jegyzeteinket automatikusan szinkronizálja az Amazon szolgáltatása, már amennyiben ez be van állítva az eszközön. (Ha a könyvolvasót USB kábelen csatlakoztatjuk gépünkhöz, és így töltjük az olvasó memóriájába a fájlt, ez ugye nem történik meg.) Érdemes ezért az elküldött fájlokat előzetesen mobi formátumra alakítani, és a Send to Kindle-lel átküldeni az eszközre, mivel ekkor használhatjuk a Kindle könyvolvasó jegyzetelő szolgáltatását, egyszerre több helyen is, és mindenhol látjuk a könyvhöz készített jegyzeteinket. Micsoda öröm pl., ha előző nap a könyvolvasón készített feljegyzéseinket reggel kiegészíthetjük a villamoson, majd a munkahelyen a Tabletünkön folytathatjuk e szélkergetést, hogy aztán az este ismét a könyvolvasón folytassuk a napi hiábavalóságot.

Mivel azonban a PC-s Kindle olvasóra egyelőre még nem lehet így elküldeni a fájljainkat, a felhős örömet egyelőre csak androidos készülékeinken (telefon, tablet) és az elektronikus könyvolvasón élvezhetjük.

És ha már felhőt említettem, meg kell jegyeznem, az egészben az az igazán izgalmas, hogy ezek a fájljaink ezentúl az Amazon felhőjében csücsülnek. Az Amazon oldalán (>Your Account>Manage Your Kindle) rendezgethetjük őket, meghatározhatjuk, hogy mely eszközeinken legyenek elérhetők vagy éppen törölhetjük azokat az Amazon szerverén lévő felhőből.

Minden jel arra utal egyébiránt, hogy hamarosan a PC-re telepített Kindle könyvolvasó programot is ellátják majd a saját fájljaink jegyzeteit kezelő funkcióval (egyelőre itt csak a megvásárolt könyvekhez készített jegyzeteinket látjuk). Ami azért is lenne hasznos, mert így a könyvolvasó készüléken kijegyzetelt cikkeinket és könyveinket a PC-nken vagy laptopunkon tudnánk feldolgozni, ha arról van szó, hogy ezeket a jegyzeteket szeretnénk alkalmazni egy újabb hiábavaló írásmű elkészítése során.
Egyébiránt ez jelenleg is megoldható, van rá igen hasznos programocska. De erről majd inkább egy másik posztban.
Most inkább élvezzétek a gyönyörű, esős vasárnapot, és küzdjetek ti is egy kicsit a melankóliával.

A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon

Írj olyan cikket vagy posztot, amelyet olvasóid is szeretni fognak! Legyen szó rövidhírről vagy hosszú magazincikkről, az ELSŐ LEÜTÉS megmutatja, HOGYAN.

Többféle bejelentkezéssel is hozzászólhatsz

Legolvasottabb posztok