KezdőlapUncategorizedGerillavideó ...

Gerillavideó vagy a média jövője?

No, most hogy sikerült ennyi csúnya idegen szót egyetlen címbe zsúfolni, elmondom, miről van szó: elgondolkodtató videóról, amely megmutatja, hogy a jövő generációi nem csak a print lapokkal, hanem a magazinokkal sem tudnak majd mit kezdeni. Vagy mégis tudnak majd?

Az alább linkelt videón egy kisbaba (egy esztendős) játszadozik az Apple cég táblamasinájával (iPad), amelyet sokan a magazin piac megmentőjeként tartanak számon – piacterén könnyedén előfizethetünk az iOS rendszerre fejlesztett lapokra. (Egy ismerős tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy az iPhone új, ötös operációs rendszerében már alaptartozék a Newsstand, amely a magazinok és újságok digitális terjesztését hivatott megkönnyíteni. Ez tényleg jól mutatja, hogy a zeneipari online értékesítési rendszer – iTunes – kialakítása után a médiatartalmakra is központi piactér létesül, ki tudja, milyen sikerrel. Én Androidos tabletet és telefont használok, úgyhogy ez az infó tényleg csak másodkézből, de itt az amerikai Poynter médiaintézet minapi híradása ugyanerről.)

Szóval itt van ez a kisbaba, aki játszadozik az iPaddel, aztán csalódottan veszi észre, hogy a „hagyományos” print lapok nem reagálnak ugyanúgy kézmozdulataira. A felvétel kitűnően demonstrálja, miképpen alakul át a most felnövő nemzedék médiahasználata.

Mégis nyugtalanító érzésem van, hogy (főként a bevágott magyarázószövegek miatt) az Apple reklámkampányának nyilvánosan nem vállalt gerilla-reklámvideóját látjuk.

Persze nem biztos, hogy igazam van, bizonyítékom pedig pláne nincs erre. Mindettől függetlenül meggyőződésem, hogy egynémely nyomtatásban megjelenő magazin jelenlegi sikere ezeknek a lapoknak a reneszánszát vetíti előre, és a magazin piacon érdekes változások várhatók. (Persze az iPad és az androidos táblagépek elterjedése ennek a felfutásnak egyik motorja is lehet majd.)

Mindenesetre a könyvemben külön rész foglalkozik azzal, hogy milyen bújtatott (vagy „gerilla”) technikákkal próbálják meg manapság a cégek bejuttatni üzeneteiket a hírfolyamba, és mikor érdemes gyanút fognia az újságírónak egy-egy túl hatásosnak tetsző, vírusszerűen terjedő jelenség, üzenet, videó láttán.

A lényegre törő útmutató az írás és újságírás fortélyairól 420 nagyalakú oldalon

Írj olyan cikket vagy posztot, amelyet olvasóid is szeretni fognak! Legyen szó rövidhírről vagy hosszú magazincikkről, az ELSŐ LEÜTÉS megmutatja, HOGYAN.

Többféle bejelentkezéssel is hozzászólhatsz

Legolvasottabb posztok